Mag je op de openbare weg rijden, of riskeer je dan een boete of zelfs inbeslagname? Zo ja, hoe duur is zo’n boete en komt het überhaupt voor in Nederland? Dit zijn veelgestelde vragen die wij regelmatig ontvangen.
Op deze pagina krijg je antwoord op basis van de huidige wetgeving en waargebeurde situaties. Maak vervolgens een afweging of jij met jouw E-step de openbare weg betreedt!
Vergelijk alle elektrische steps!
Elektrische step boete – Nederland
In 2018 vond een dramatisch ongeluk plaats met een elektrische bolderkar genaamd: ‘Stint‘. Mede hierdoor is de wet- en regelgeving in het openbaar vervoer aangescherpt.
In Nederland riskeer je momenteel een boete van €180,- euro en/of inbeslagname als het voertuig niet onder ‘bijzondere bromfiets‘ valt. Om binnen deze categorie te vallen moet een voertuig aan bepaalde regels voldoen.
Maar worden deze regels in de praktijk gehandhaafd? Volgens verkeersjurist Bert Kabel hoeven e-steppers zich niet druk te maken voor een boete of inbeslagname:
“Ik heb nog nooit een dergelijke zaak gehad. Het is relatief nieuw, en de regels zijn bovendien niet duidelijk.” aldus Kabel tegen Editie NL.
Ondanks deze geruststellende woorden is onlangs de eerste E-step inbeslaggenomen. Dit incident vond plaats in het plaatsje Vught in Oost-Brabant.
Volgens de politie zou het ‘voertuig’ geen typegoedkeuring hebben. Daarnaast was ie niet verzekerd of ‘aangewezen’ door de minister.
Toch zijn er ook e-steps die wél de weg op mogen. Neem bijvoorbeeld e-steps met ‘stepondersteuning’, een vergelijkbaar systeem als de ‘trapondersteuning’ die e-bikes hebben.
Ze beschikken over een kleine oplaadbare accu die slechts ondersteuning bieden als je stept.
Elektrische step boete – vakantie
De wet- en regelgeving in landen als Duitsland, Spanje of Frankrijk is veel minder streng. Toch kun je in het buitenland ook rekenen op een fikse boete als je bijvoorbeeld op het trottoir rijdt.
Zo werden de eerste bekeuringen (€135,- euro) in Parijs uitgedeeld! Kortom, altijd dubbel nadenken voordat je met een e-step de openbare weg opgaat.
Ik rij sinds een jaar een step. Heb zelfs net een grotere gekocht. In totaal 2000km op de teller. Vandaag houdt me een jonge politieagent aan, dreigt met vernietigen van de step en zal een boete gaan opsturen.
Ik had nooit verwacht, dat dit zou gebeuren. En schande voor Nederland als laatste land in europa zonder step-wet.
Nu weer wachten tot eindelijk eens een wet komt.
Als ik het goed begrijp loop ik beter niet het risico op in beslag nemen…
Hallo Nikolaus,
Heel vervelend om te horen. Nederland hanteert een vreemd beleid. Het is een kwestie van ‘wrong place wrong time’.In Amsterdam Zuid-Oost loop je bijvoorbeeld minder risico om gepakt te worden dan bijvoorbeeld in Amsterdam West. Dat heeft met een aantal variabelen te maken, gebruik van de e-step door de gemeenschap (is het wel of niet onderdeel van het straatbeeld geworden) en de politieagenten in de regio’s. In Zuid-Oost zie ik dagelijks mensen rondrijden, terwijl een vriend uit Amsterdam West hetzelfde probleem als jou heeft ervaren. Ik vind het ook ontzettend jammer.