Wil je een elektrische step in Praag huren? Sinds september 2018 kun je een deelstep in hartje Praag huren! Met deze e-steps kun je makkelijk en goedkoop gedurende het hele jaar deze prachtige stad verkennen.
Maar hoe moet je een e-step in Praag huren? Wat zijn de regels? Welke deelstep-app moet je downloaden? En, hoe werkt zo’n applicatie? Op deze pagina krijg je antwoord op al jouw vragen.
Waar kun je een elektrische step in Praag huren?
Deelsteps vind je overal in de stad en kun je met behulp van een app makkelijk opsporen. De meeste apps hebben een ingebouwde kaart waarop je alle e-steps kunt traceren en zien of het apparaat is opgeladen.
Geen zin om de app te downloaden, of wil je de stad onder begeleiding verkennen? Praag kent veel verhuurbedrijven van Segways en e-scooters. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij: Prague Scooter Tours. Voor 1 uur betaal je ongeveer 500 CZK, omgerekend zo’n 20 euro.
Welke elektrische deelstep-apps kun je in Praag gebruiken?
De meest bekende deelstep-app is Lime. Gebruikers betalen 25 CZK (0,99 eurocent) opstartkosten en 2 CZK (≈0,10 eurocent) per minuut. Voor een ritje van een uur betaal je dus omgerekend 10 euro.
Kortom, een zeer schappelijke prijs! Naast Lime zijn er nog een aantal andere deelstep-apps, maar die zijn zowel qua kosten als gebruikersgemak vergelijkbaar. Bird heeft overigens wel een handiger systeem waarbij de app automatisch het bedrag van je kredietkaart haalt. Zo hoef je het saldo niet telkens te verhogen om door te kunnen rijden.
Hoe werkt een deelstep-app?
Vrijwel iedere deelstep-app werkt op dezelfde manier. Doorloop de volgende stappen:
- Download de Lime-app, en ontgrendel de step met de QR-scanner
- Verbind een debet- of kredietkaart aan je Lime-account
- Draag de bijgeleverde helm en geef de step een zetje
- Parkeer de deelstep binnen de aangegeven zones
- Beëindig de rit door op ‘confirm’ te klikken bij het berichtje: ‘Are you sure you want to end your ride?‘
Regels en wetgeving in Praag
Volgens de wetgeving in Praag valt een bestuurder van een e-step onder dezelfde categorie als een fietser, en mag je dus niet op het voetbad rijden. Verder zijn er nog een aantal regels:
- Verbod op het parkeren van e-steps voor ingangen, hoek van de straat, bij een busstop of het midden van een voetgangerspad
- Deelsteps alleen op de aangegeven zones op de kaart in de app achterlaten
- Verboden om met twee man op een deelstep te rijden (duorijders)
- Maximale snelheid van 25 km/h
Boete
Houd je geen rekening met eenrichtingsverkeer, of rijd je op het trottoir, dan riskeer je een boete van CZK 2000, omgerekend 80 euro. Wij adviseren om ook niet op de wegen te rijden omdat deze vaak hobbelig of in slechte conditie zijn. Daarom is het veiliger om gewoon de fietspaden te gebruiken.